Pablo Software Solutions
ЦЪРКВА  НА  АДВЕНТИСТИТЕ  ОТ  СЕДМИЯ  ДЕН
ДИМИТРОВГРАД
                                                    ВТОРОТО ЯДРО

         През 1971 г. Донка Демирева от Димитровград отвела сина си Пламен в София за лечение, където ги придружила и свекърва й Пенка Демирева от Варна. Поради належащо продължително лечение Пенка останала с внука си Пламен, а Донка се завърнала в Димитровград. Бабата и внукът отседнали в техни роднини, в дома на майката на Апостол и Недялка Калеви, където Апостол Калев изнесъл няколко библейски часа. Пенка Демирева слушала и истината й направила силно впечатление! Когато се завърнала в Димитровград обаче, тя не споделила веднага със снаха си какво е научила, тъй като били трудни за вярата времена и си заминала за Варна. Там със съпруга си Димитър Демирев започнали да посещават Адвентната църква, да слушат библейските часове от пастор Кирил Куманов и през 1972 г. Пенка се кръстила, а съпругът й по-късно. Въпреки това той бил адвентист по дух и заедно със съпругата си свидетелствувал за истината на много хора.
       При едно тяхно гостуване в Димитровград през 1973 година, Пенка Демирева споделила със сина си Иван Демирев и снаха си Донка Демирева адвентната вест. Двамата били толкова запленени от нея, че започнали да посещават редовно Адвентната църква в Стара Загора и Варна, където отивали от време на време на гости. Те поканили в дома си на ул. Хасковска № 1 п-р Михаил Йоргов от Стара Загора, който ги посещавал и им изнасял библейски часове. Заедно с тях била и леля им Сребра Димова, която слушала проповедите, но приела истината по
-късно. За съжаление Иван Демирев се отказал и Донка останала сама. Като акушерка в болницата тя познавала д-р Бинка Жекова, но не знаела, че е адвентистка от седмия ден. Веднъж, когато д-р Жекова я поканила в кабинета си, за да й поговори за Бога Донка казала, че е приела адвентизма от свекърва си. Тогава Бинка възкликнала: "Ами аз ти говоря за същото!" и се зарадвала. От този момент двете се сближили повече.
     По същото това време Пенка и Димитър от Варна научили, че в село Крум, община Димитровград имало и други адвентисти - семейството на Маламка и Бинка, които пътували всяка събота от с. Крум до гр.Хасково на църква. Когато дошли отново в Димитровград при снаха си на гости й предложили да отидат заедно на църква в Хасково, за да я запознаят и с други адвентисти. Донка се съгласила споделяйки им, че вече се познава с д-р Жекова. Когато отишли в Хасково се срещнали с нея, а когато Пенка Демирева видяла Маламка Маврова се учудила! Тя си спомнила, че те някога са се учили заедно на занаят при една майсторка плетачка! Срещата преминала много възторжено! От тогава Пенка и Димитър Демиреви решили да помогнат на Маламка и Бинка да намерят място и в Димитровград, където да се събират, за да може евангелието да се чуе от повече хора, но нищо не се получило. Не след дълго Бинка Жекова си купила апартамент в Димитровград и се изселила от с.Крум. През 1978 г. баща й починал и майка й Маламка се преместила да живее при дъщеря си в града. Така Донка Демирева се присъединила към срещите на вярващите в Димитровград, които се провеждали в дома на д-р Бинка Жекова. По това време там се събирали няколко души: Маламка Маврова, Бинка Жекова, Донка Демирева, Марийка Вълчева, която дошла от петдесятната църква и Галина Ганева.
Донка Демирева

Донка Демирева

Пенка и Димитър Демиреви

Пенка и Димитър Демиреви